PRODUKTY KONOPNE

Aktualności

Konopie są w ostatnim czasie bardzo silnym trendem na rynku środków spożywczych. W tej kategorii rynek oferuje szeroką gamę produktów – od olejów spożywczych, poprzez nasiona i mąki konopne, napoje z nasion aż po suplementy diety m.in. w formie olejków i kapsułek z ekstraktem z konopi albo jego izolatem. Te ostatnie cechują się zazwyczaj zawartością CBD (kannabidiolu), czyli jednego z kannabinoidów, albo pełnego spektrum fitokannabinoidów i terpenów.

Obecnie status prawny produktów konopnych stosowanych w żywności nie zawsze jest klarowny. Co ciekawe, regulacje dotyczące produktów konopnych w żywności są połączeniem przepisów dotyczących przeciwdziałania narkomanii z regulacjami prawa żywnościowego na poziomie unijnym i krajowym. Istotną rolę odgrywa tutaj odmiana i gatunek zastosowanych konopi, a także charakterystyka biochemiczna samego surowca roślinnego – zwłaszcza zawartość THC (tetrahydrokannabinolu) i THCA (kwasu tetrahydrokannabinolowego). Dodatkowo poszczególne produkty konopne traktowane są w świetle prawa nieco odmiennie – o ile nasion i oleju z nasion nie uznaje się za tzw. „nową żywność” (eng. novel food), o tyle sytuacja prawna ekstraktów z kwiatostanów konopnych i tzw. „olejki CBD” jest bardziej skomplikowana i wymaga dodatkowych warunków regulacyjnych (o nowel food zobacz więcej). Niemniej w kontekście wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie C-663/18 wszystko wskazuje na to, że już niedługo status prawy CBD i ekstraktów z konopi jako żywności będzie sprecyzowany.

Ponadto kluczową rolę w przypadku produktów konopnych odgrywa spełnienie wymogów dotyczących znakowania takiej żywności – w zależności od tego, czy mamy do czynienia ze „zwykłą” żywnością czy „suplementem diety” (zob. więcej) oraz zakres dozwolonej komunikacji marketingowej tego rodzaju środków spożywczych (zob. więcej).

Uwzględniając powyższe, warto pamiętać, że są produkty konopne są nieraz „kontrowersyjne” w opinii organów inspekcji. Zatem wprowadzając tego rodzaju środki spożywcze na rynek warto posiadać wiedzę w zakresie kompetencji urzędowej kontroli żywności i wsparcie prawne w przypadku zakwestionowania produktu przez inspekcję (o urzędowych kontrolach żywności zobacz więcej).

Szampański wyrok TSUE

Szampański wyrok TSUE

Na stronie Trybunału Sprawiedliwości UE opublikowany został ciekawy wyrok z 9 września 2021 r.

Ogólnopolska Konferencja „Od pola do stołu”

Ogólnopolska Konferencja „Od pola do stołu”

Zapraszamy do działu w konferencji, podczas której na czynniki pierwsze rozłożone zostaną założenia nowej unijnej strategii „Od pola do stołu”, która w kompleksowy sposób uwzględnia...

czekamy na ciebie napisz do nas

Nasze usługi kierujemy do wszystkich prywatnych i publicznych podmiotów związanych z sektorem rolno-spożywczym: przedsiębiorców indywidualnych (producentów, przetwórców, pośredników, dystrybutorów, importerów), organizacji. Pomagamy wszystkim – od międzynarodowych korporacji po startupy.