Nowy algorytm Nutri-Score
Od początku roku (1 stycznia 2024 r.) obowiązuje nowy algorytm Nutri-Score – dobrowolnego systemu oznaczania wartości odżywczej na przodzie opakowania. W wyniku przeglądu algorytmu zasady wyliczania zostały zmienione, aby lepiej odzwierciedlać aktualne zalecenia żywieniowe dla konsumentów europejskich.
Główne zmiany dotyczą m.in.:
- nowego podziału żywności na potrzeby obliczania Nutri-Score (1 – Żywność ogólna, 2 – Tłuszcze zwierzęce i roślinne, orzechy i nasiona, 3 – Napoje)
- zmiany progów punktacji dla cukrów, soli, błonnika i białka
- modyfikacji składnika pożądanego do owoców, warzyw i roślin strączkowych (bez uwzględniania orzechów i olejów – z orzechów włoskich, rzepakowego i oliwy z oliwek)
- zmiany klasyfikacji mleka i napojów mlecznych z żywności ogólnej na napoje
- wprowadzenia kategorii mięsa czerwonego i produktów z mięsa czerwonego oraz ustanowienia szczególnych zasad obliczania dla tej kategorii
- uwzględnienia obecności substancji słodzących w napojach
Na wdrożenie nowych zasad obliczania przewidziano okres przejściowy do 31.12.2025 r. – po tej dacie wszystkie produkty znajdujące się w obrocie będą musiały mieć oznaczenie Nutri-Score wyliczone na podstawie nowego algorytmu.
Jeśli mają Państwo wątpliwości dotyczące stosowania systemu Nutri-Score oraz nowego algorytmu, zachęcamy do kontaktu ze specjalistami z Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego Food Law oraz do uczestnictwa w marcowym szkoleniu poświęconym tej tematyce „Nutri-Score – aktualizacja algorytmu i zasady stosowania systemu w praktyce” 12.03.2024 r. https://food-law.pl/szkolenie/nutri-score/