Sprzedaż alkoholu przez przedsiębiorców obwarowana licznymi restrykcjami

Sprzedaż alkoholu przez przedsiębiorców obwarowana licznymi restrykcjami

Przedsiębiorca chcący prowadzić sprzedaż alkoholu musi posiadać koncesję. Jednak nie wszyscy pamiętają, że przy hurtowej sprzedaży napojów zawierających powyżej 18% zawartości alkoholu, również odbiorca będący firmą musi posiadać odpowiednią koncesję.

Obowiązki związane z hurtowym obrotem alkoholem dla serwisu prawo.pl przybliżył Patryk Kalinowski. Prawnik FoodLaw wyjaśnił:

  • jakie podmioty są zobowiązane do posiadania zezwolenia na hurtowy obrót mocnymi alkoholami?
  • czy w przypadku transakcji z podmiotem zagranicznym koncesja również jest wymagana?
  • jakie kary grożą przedsiębiorcy, który nie zastosował się do przepisów ustawy antyalkoholowej?

Zapraszamy do lektury pełnej wersji artykułu, którą znajdą Państwo TUTAJ.

Znakowanie miodu

Znakowanie miodu

„Miód” jest to naturalnie słodka substancja produkowana przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru roślin lub wydzielin żywych części roślin, lub wydalin owadów wysysających żywe częśc...