Nieprawidłowe oznakowanie świeżych owoców i warzyw – wyniki kontroli IJHARS w 2021 r.
Kontrole jakości handlowej owoców i warzyw przeprowadzone przez IJHARS w 2021 r.
Kontrole jakości handlowej owoców i warzyw przeprowadzone przez IJHARS w 2021 r.
Na mocy przepisów rozporządzenia nr 1924/2006 [1] dozwolonych jest kilka oświadczeń żywieniowych dotyczących cukrów, tj.
Przed nami czwarta edycja Plant-Powered Perspectives 2021, czyli konferencji skupionej wokół rozwoju produktów roślinnych w branży spożywczo-gastronomicznej.
W obowiązującym stanie prawnym nie istnieją przepisy, które ustanawiałyby obowiązek oraz zasady informowania o zanieczyszczeniach krzyżowych żywności substancjami alergennymi.
Po zmianie załącznika III rozporządzenia nr 1925/2006[1] ws.
Niniejszy komentarz praktyczny odnosi się do szczegółowych zasad stosowania obowiązkowych oznaczeń na kubki na napoje, które są wyprodukowane z tworzyw sztucznych.
Obecnie na poziomie unijnym trwają żywe dyskusje dotyczące treści rozporządzeń zmieniających katalog autoryzowanej nowej żywności tzw.
Zapraszamy do lektury najnowszego wywiadu, którego redakcji Portalu Spożywczego udzieliła dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska.
Dwutlenek tytanu, znany również jako dodatek do żywności „E 171” albo wzorem chemicznym „TiO2”, już niedługo może zostać zakazany do stosowania w żywności.